Siirry sisältöön

Viikon 48 kasvi: ruohokanukka

22.11.2009

Ruohokanukka Cornus suecica

Ruohokanukan (Cornus suecica) levinneisyysalue on erikoinen. Se suosii kostean viileää, mereistä ilmastoa. Sellaista löytyy toisaalta Suomen pohjoisimmista osista ja toisaalta etelässä Itämeren rannoilta. Ensimmäisen kerran tapasin ruohokanukan Norjan Tromssassa, missä se kukki kesäkuun lopulla valkoisina mattoina. Uudelleen törmäsin samaan kasviin Helsingin saaristossa. Suuressa osassa Sisä-Suomea se on harvinainen tai puuttuu kokonaan.

Ruohokanukan kukinto ei ole aivan sitä miltä se näyttää. Varsinaiset kukat ovat pieniä sinimustia nystyröitä valkoisten ylälehtien keskellä. Samanlainen ilmiö tunnetaan muillakin kasveilla. Esimerkiksi meillä joulutähtenä tunnetun Euphorbia pulcherriman kukat ovat hyvin vaatimattomat, mutta sitä viljellään värikkäiden suojalehtiensä vuoksi.

Ruohokanukka on kaunis kasvi sekä kukkiessaan että myöhemmin kesällä punaisten marjojen kypsyttyä. Komeasta ulkonäöstään huolimatta marjat eivät maistu ihmisen suussa miltään. Ruotsalaisten käsityksen mukaan kanalinnut kuitenkin syövät niitä mielellään. Siitä kasvin ruotsinkielinen nimi hönsbär – kananmarja.

Ruohokanukka Cornus suecica

Ruohokanukka Cornus suecica

2 kommenttia leave one →
 1. 22.11.2009 19.40

  Ruohokanukasta tulee tällaiselle lapinhullulle ensimmäisenä pohjoinen mieleen. Norjassa sitä kasvaa vielä enemmän kuin Suomen puolella, matot paikoin roikkuvat kallionkielekkeiltä. Syysväritys on komea, varsinkin kun lehdetkin muuttuvat punaisiksi. Mahtaako eteläisessä Suomessa ollakaan tuota lehtiruskaa?

  • sakari2 permalink*
   23.11.2009 13.44

   Ruohokanukan syysväritys on jäänyt minulta näkemättä. Uskoakseni sama ilmiö on täällä etelässäkin, mutta en ole juuri liikkunut ruohokanukan kasvupaikoilla enää syysaikaan. Minulla on ruotsalaisen luontovalokuvaaja Klas-Rune Johanssonin kirja Blommande skärgård ja sen mukaan ruohokanukka on erittäin runsas myös Tukholman saaristossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: