Skip to content

Lokit kaupungissa

02.12.2009

Joulukuun harmaudessa on mukava muistella kesää. Jos pitäisi valita yksi ääni, joka kuvaa kesää merenrannalla, se olisi varmaan lokkien kirkunta. Helsingissä aivan kaupungin keskustassakin on helppo bongata neljä lokkilajia: kalalokki, naurulokki, harmaalokki ja hieman vähälukuisempana selkälokki. Viideskin laji, merilokki, tulee keskustaan, mutta siitä minulla ei ole kuvia.

Usein lokit pesivät lähisaarilla, mutta käyvät hakemansa ravintonsa ihmisten luomista ympäristöistä kuten toreilta tai kaatopaikoilta. Sopivia pesäpaikkoja löytyy myös keskustan talojen katoilta. Pari vuotta sitten yksi sellainen oli työpaikkani sisäpihan katolla. Paikan etuna oli sekin, että ikkunoista heitettiin ilmaisia makupaloja.

Aina ihmisen ja lokkien yhteiselo ei ole auvoista. Helsingin kauppatorilla lokeista on tullut todellinen riesa. Jos asiakas jättää puoliksi syödyn ruokapalan kahvilan pöydälle, sille löytyy ottaja ennen kuin asiakas on ehtinyt ulos kahvilasta. Samoin varomattoman matkailijan kädestä saattaa hävitä jäätelö tai muu makupala. Lokkien tuloa kauppatorille yritetään rajoittaa, mutta toistaiseksi ei ole löydetty tehokkaita keinoja.

Lokkien ja satojen muidenkin lintujen äänet ovat kuultavissa netissä osoitteesta www.lintukuva.fi.

kalalokki

Kalalokkiparvi seuraa usein Suomenlinnan lauttaa, joten lautalta saa hienoja kuvia lentävistä lokeista.

kalalokki

Kalalokin pesäpaikka ei ole kummoinen.

kalalokki

kalalokki

Meillä on asiaa!

naurulokki

Naurulokin pitää olla tarkkana, jos aikoo saada suupalan.

naurulokki

harmaalokki

Myös kuvaajille poseeraava harmaalokki etsii ruokaa kauppatorilta.

selkälokki

Kahdesti rengastettu selkälokki. Kun ihmettelin sitä, selvisi, että valkoinen rengas on ns. lukurengas, jonka perusteella lintu voidaan tunnistaa pitkänkin matkan päästä. Tälle yksilölle on annettu numero CC60.  Se on rengastettu Helsingissä (Korkeasaari) 16.06.1994, rengastaja Matti Luostarinen. Tästä linnusta on paljon havaintoja vuosien varrelta. Lisätietoja löytyy mm. kirjoittamalla Googleen hakusanoiksi selkälokki ja CC60.  Kuva on otettu 11.7.2008 Suomenlinnassa.

selkälokki

Mainokset
2 kommenttia leave one →
  1. 04.12.2009 19.25

    Kauniita kuvia. Ensimmäinen eniten minulle mieleen. Lokkien liitely näyttää niin helpolta ja on kuvauksellista sinistä taivasyta vasten.

Trackbacks

  1. Valokuvatorstain haaste 151 « Sakarin digikuvablogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: