Skip to content

Viikon 9 kasvi: morsinko

27.02.2010

Morsinko Isatis tinctoria

Morsinko, (värimorsinko, Isatis tinctoria) on vanha viljelyskasvi, josta saadaan sinistä väriainetta. Aikoinaan sen viljely oli niin laajamittaista, että sillä on merkittävä osansa ihmiskunnan taloushistoriassa. Saksassa tunnetaan useita kaupunkeja, mm. Thüringen, jotka rikastuivat morsingon viljelyllä ja kaupalla.

Morsingon viljely alkoi taantua, kun meritie Intiaan avautui ja sieltä löytyi indigopensas, josta saatiin sinistä väriä halvemmalla. Globalisaatio muutti maailmaa jo 1500- ja 1600-luvuilla.

Morsinko ei kuitenkaan hävinnyt kokonaan. Se oli ehtinyt kotiutua Itämeren rannoille. Ilmeisesti sen siemenet pystyvät kulkeutumaan meren yli, sillä morsinkoa kasvaa nykyään luonnonvaraisena lähes kaikkialla Itämeren rannoilla. Helsingissäkin sen löytää useimmiten saarilta ja merenrannoilta, esimerkiksi Suomenlinnasta. Nämä kuvat ovat Lapinlahdesta ja Eirasta.

Morsingosta saattaa tulla uusi trendituote. Hienot muotihuoneet tarjoavat nykyään ekologisesti tuotettuja ja luonnonväreillä värjättyjä vaatteita maksukykyisille asiakkaille. Myös suomessa on tutkittu mahdollisuuksia aloittaa sen viljely.

Lisätietoja:
Arkeologian harrastajan nettisivu: morsinko
Värjäys: Isatis tinctoria Värimorsinko

Morsinko Isatis tinctoria

Morsinko Isatis tinctoria

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: