Skip to content

Viikon 18 kasvi: valkovuokko

01.05.2010

Valkovuokko (Anemone nemorosa) on yleinen eteläisimmän Suomen lehtometsissä, mutta muualla Suomessa harvinaisempi. Valkovuokko leviää siemenistä, mutta niiden lisäksi se leviää myös kasvullisesti. Iso valkovuokkomätäs saattaa olla yhtä ja samaa kasvia. Valkovuokko kuuluu lehdon kevätaspektiin. Kevätaspektin kasvit käyttävät hyväkseen alkukeväästä tarjolla olevan valon. Ne ovat ehtineet kukkia ja siementää ennen kuin lehtipuiden lehdet kasvavat täyteen mittaansa.

Kukkien kehälehtien muoto ja määrä vaihtelee. Tavallisesti niitä on 6-8, mutta olen kuvannut yhden kukan, jossa niitä oli peräti 14. Myös kehälehtien väritys vaihtelee. Kehälehtien alapuoli voi olla punertava, harvinaisena myös yläpuoli. Alla olevat harvinaiset muodot olen kuvannut Ruoholahdesta alueelta, joka on aikoinaan kuulunut Lapinlahden sairaalaan. Sata vuotta sitten sairaalassa oli kasveista kiinnostuneita lääkäreitä, jotka siirsivät alueelle useita harvinaisia kasveja. Vaikka maantiet ovat pirstoneet alueen, osa siirrokkaista on jäänyt elämään.

Alla oleva klikattava kuva on tältä keväältä (kuvattu 25.4.2010), muut ovat aikaisemmilta vuosilta. Kuvasta näkyy hyvin, kuinka ensimmäiset valkovuokot alkavat kukkia vaikka kasvin lehdet eivät ole vielä kunnolla avautuneet.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: