Siirry sisältöön

Viikon 1/2012 kasvi: mustakoiso

31.12.2011

mustakoiso

Punamarjaisen sukulaisensa tavoin mustakoiso (Solanum nigrum) on myrkyllinen. Meillä se on harvinainen tulokas, mutta Ruoholahdesta se on helppo löytää. Mustakoiso on pitkän kasvukauden kasvi, mikä vaikeuttaa sen leviämistä Suomessa. Tämä syksy suosi mustakoisoa, sillä se kukki vielä joulukuun alkupuolella. Mustakoiso on yksivuotinen, mutta näyttää leviävän Ruoholahdessa edelleen.

mustakoiso

mustakoiso

Mustakoison marjat alkavat kypsyä lokakuun puolivälissä.

mustakoiso

Tämä viimeinen kuva kertokoon tämän vuoden erikoisista olosuhteista. Se on nimittäin otettu tänään 31.12.2011. Maa on kevyesti jäässä, ilmeisesti ensimmäistä ja viimeistä kertaa tänä vuonna, mutta mustakoiso kukkii edelleen. Siksi se sopii harvinaisen hyvin myös viikon kasviksi. Lisää tietoa mustakoison leviämisestä löytyy Farminetistä.

Mainokset
One Comment leave one →
  1. Juha permalink
    28.07.2012 14.27

    Vähän tulee myöhässä kommentteja tähän juttuun, mutta en malttanut olla kirjoittamatta. Mielestäni viime vuonna oli poikkeuksellisen paljon mustakoisoa. Ja kuten mainitsit kasvi kukki todella myöhään.

    Etelä-Savon vihannespelloilla kasvaa rikkana hyvin paljon mustakoisoa muistuttavaa kehtokoisoa. Lienee saapunut sinne aikoinaan jonkun siemenen mukana. Saattaapi olla että myös osa Etelä-Suomen pelloilta raportoiduista mustakoisoista on itse asiassa kehtokoisoa.

    Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: