Siirry sisältöön

Naamioitumisen mestari – suolla

20.07.2012

rämekylmänperhonen

Sudenkorentoja kuvatessani muistikortille tarttui Teiskossa tällainen perhonen. Aluksi olin varma, että se jäisi tunnistamattomaksi, koska en nähnyt muuta kuin siipien alapuolet, jotka nekin ovat melko harmaat ja sisältävät vähän hyviä tunnusmerkkejä. Etsiessäni erästä toista uutta perhoslajia törmäsin kuitenkin tähän ”Perhosten maailma” -kirjassa. Tämä on rämekylmänperhonen. Perhoskirjoissakin siitä esitellään vain siipien alapuoli, koska levätessään se ei koskaan pidä siipiään auki. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että sitä tavataan vain parillisina vuosina.

rämekylmänperhonen

Mainokset
2 kommenttia leave one →
  1. 20.07.2012 8.24

    Toissa kesänä näin ensimmäisen kerran rämekylmänperhosen, juuri samalla tavalla männyn rungolla kuin kuvassasi. Vasta kun se lähti lentoon, huomasin. Parempaa suojaväriä ei enää voisi olla. Perhosopas sanoo, että esiintyy parillisina vuosina, joten tänä vuonna voisi taas onnistaa.

  2. Sakari permalink*
    20.07.2012 9.08

    Esiintyminen vain parillisina vuosina tarkoittaa ilmeisesti sitä, että toukka elää kaksi vuotta. Tänä vuonna munitut ovat lentokykyisiä vasta kahden vuoden päästä. Outoa on, jos ”toinen sarja” puuttuu kokonaan. Metsänokiperhosella on samanlaista parivuosittain tapahtuvaa vaihtelua. Se selitetään sillä, että joskus on ollut katovuosi, jolloin yksi vuosikerta on jäänyt toista pienemmäksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: