Skip to content

Vihreät silmät – Ojos verdes

02.09.2012

välkekorento

Välkekorennon lentoaika alkaa olla lopussa. Yleensä sitä ei saa laskeutumaan, vaan se partioi ahkerasti lammen rannoilla. Näin syksyn koittaessa puhtia on vähemmän, vaikka tämäkin korento jaksoi vielä nahistella toisen koiraan kanssa. Tämä kuva on otettu korennon kannalta armeliaasta kuvakulmasta, mutta tarkkasilmäinen katsoja kyllä huomaa, että vasen takasiipi on poikki.

Takaruumis on jo haalistunut, mutta keskiruumis välkkyy vielä keltaisen ja vihreän sävyissä.  Silmät ovat vihreät ja naamaa kiertää keltainen reunus.

välkekorento

välkekorento

Tiesittekö, että Espanjassa vihreät silmät ovat intohimon tunnusmerkki? Kaikki espanjalaiset tuntevat laulun ”Ojos verdes”. Se edustaa espanjalaista copla-perinnettä parhaimmillaan ja on sanoitukseltaan niin rohkea, että on suoranainen ihme, että se sallittiin Francon Espanjassa. Ilmeisesti laulun esittäjän Concha Piquerin kansansuosio oli niin suuri, että sensuurin oli pakko taipua. Laulaja kertoo kuinka hän odotti miehiä porttolan kulmalla, tuli ratsastaja ja pyysi tulta savukkeeseensa. Nähdessään miehen hehkuvat vihreät silmät nainen lupasi tulta. Yö vietettiin. Kun tuli maksun aika, nainen sanoi, että kaikki on täytetty, noiden silmien näkeminen riittää.

Concha Piquerin alkuperäinen esitys 1940-luvulta löytyy täältä. Lähes jokainen uudempikin naislaulaja on esittänyt sen, vertailun vuoksi kannattaa kuunnella esimerkiksi Rocio Juradon tai Buikan esitys.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: