Skip to content

Kukas täällä sirittää?

26.09.2012

pensashepokatti

Mitä enemmän luonnosta tietää sitä enemmän näkee. En olisi näidenkään olemassaoloa huomannut ellen olisi jonkin aikaa sitten hankkinut Sami Karjalaisen heinäsirkkakirjaa ja alkanut tarkkailla, minkälaisia otuksia Helsingissä esiintyy. Vuosaaressa Porvarinlahdella kuului epätavallista siritystä. Tavallisimmin siritys on pitkäkestoista, mutta näillä sirahdukset olivat hyvin lyhytkestoisia, vain sekunnin murto-osan.

Sirahdukset johtivat ensimmäisen otuksen luo ja näköhavainto syntyi. Tuollaisia täällä siis on, aika isoja ja selvästikin kuuluvat hepokatteihin. Sirahdukset johtivat myös ratkaisuun. Hepokateista vain yhdellä on tällainen rytmi, nimittäin pensashepokatilla. ”Yleinen lähellä merenrantaa”, täsmää, sillä sieltähän nämä kuvat ovat.

Ensimmäisellä vierailulla näin vain yläkuvan yksilön. Toisella kertaa osasin jo katsoa tarkemmin. Näitä löytyi lisää kasvien lehdiltä. Sirittävät yksilöt olivat piilossa, mutta äänettömiä istui näkyvämmillä paikoilla. Kolmessa ensimmäisessä kuvassa on koiras, viimeisessä naaras. Se on tunnistettavissa sapelimaisesta munanasettimesta. Aika rumia olentoja, jos minun mielipidettäni kysyttäisiin, mutta kaikilla heillä on oma paikkansa luonnossa.

Pensashepokatin ääninäyte löytyy hepokatti.net sivustolta.

pensashepokatti

pensashepokatti

Mainokset
3 kommenttia leave one →
 1. 27.09.2012 11.39

  On nämä vaan upeita kuvia, oli kohde sitten mikä tahansa. Minulla on myös tuo sami Karjalaisen kirja, mutta hepokatteihin en vielä ole kuvaamalla tutustunut. Toivottavasti ensi kesänä. Kiitos Sakari näistä kuvista.

 2. Eero permalink
  27.09.2012 19.55

  Mielenkiintoista, että sinäkin olet eilen laittanut postauksesi pensashepokatista, kun nimittäin minäkin kuvasin naaraspuolista tänään terassillamme. Koiraspuolista kuvasin viime kesänä, mutta valitettavasti ne kuvat on vielä palauttamatta blogiin, kun Vuodatus hävitti kaikkien kuvat pitkältä ajalta.

  • Sakari permalink*
   27.09.2012 21.00

   Hauska sattuma tosiaan. Vuosaaressa meren rannalla niitä löytyy kun vain keskittyy tarkastelemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: