Siirry sisältöön

Sudenkorentojen syntymäpäivät jatkuvat

25.05.2013

P1390459

Kuoriutuvia korentoja löytää, kun menee sopivalle korentolammelle ja katselee tarkkaan kasvien varsia. Kun aika on kypsä,  toukka etsii sopivan kasvin, kiipeää ylös paikkaan, mistä saa hyvän otteen ja missä on tilaa levittää siivet kuivumaan. Sitten toukkannahka repeää selästä ja korento työntää itsensä hitaasti ulos. Näyttää kuin korento olisi putoamaisillaan maahan, mutta viime hetkellä se ponnistaa pystyyn ja saa kiinni toukkanahasta.

P1390468

P1390469

Sitten se irrottaa myös peräruumiin toukkanahasta. Nyt koko korento on ulkona, mutta vielä se ei ole valmis lähtemään liikkeelle.

P1390488

Takaruumiis ja siivet pitää pumpata suoriksi ja odottaa, kunnes ne ovat kovettuneet. Tämä voi viedä useamman tunnin.
P1390456

Vähitelleen ruumis saa oikean muotonsa ja siivet oikenevat.

P1390458

Tämä korento on jo hieman pidemmällä. Ruumis ja siivet ovat jo saaneet lajityypillistä väritystä. Muutaman minuutin päästä se on valmis avaamaan siipensä.

P1390478

Nyt siivet ovat jo auki, mutta niitä pitää vielä kuivattaa. Tämä korento näyttää jo valmiilta, mutta vielä se ei ole uskaltautunut  lentoon. Ensilento kuten koko kuoriutuminen on kriittinen vaihe korennon elämässä. Moni epäonnistuu, joko jää epämuodostuneeksi, putoaa veteen tai joutuu saaliiksi. Tämä korento pääsi kuitenkin ilmaan ja lensi lähistön puustoon.

ruskohukankorento

P1390417

Tällä sen sijaan ei ollut yhtä hyvä tuuri, sillä sen ensilento päättyi hämähäkin seittiin. Hämähäkit pystyvät näköjään pyydystämään aika isojakin hyönteisiä.

Kaikki tämän kuvasarjan korennot ovat ruskohukankorentoja. Se on yksi aikaisimpia ja runsaslukuisimpia korentojamme.

2 kommenttia leave one →
  1. 26.05.2013 18.29

    Upea, upea sarja. Mahdottoman hienot ja selkeät kuvat (kuten aina) Sääli tuota hämyrin seittiin joutunutta. Ei ole elämä helppoa korennoillakaan.

  2. Sakari permalink*
    26.05.2013 19.54

    Jännää, miten näitä on aluksi vaikea löytää, mutta kun näkee yhden, hetken päästä huomaa vieressä toisen ja kolmannen ja niin koko kuvasarja syntyi yhdellä paikalla seisomalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: