Siirry sisältöön

Perhosia vähemmän kuin viime vuonna?

30.06.2013

P1410314

Jotenkin minusta tuntuu, että perhosia on vähemmän kuin viime vuonna. Tai sitten on vielä liian aikaista monille lajeille. Sinisiipiä (uudelta nimeltään sinejä) ei ole niitäkään näkynyt paljon. Tässä pari minulle poseerannutta. Yläkuvan yksilö ei suostunut näyttämään siipiensä yläpuolta ja alakuvan yksilö puolestaan vain vilautti niiden alapuolta, mutta tästä huolimatta olen määrittänyt molemmat hopeasineiksi (vanha nimi hopeasinisiipi).

P1410478

P1410566

Pari amiraalia lenteli juhannuksen jälkeisellä viikolla. Todistusaineistoksi sain yhden kuvan.

P1410256

Sitten on nämä hopeatäplät, joiden tunnistaminen ei myöskään oikein onnistu ilman, että näkee siipien molemmat puolet. Yleisiä lajeja on ollut lennossa, tämä on niittyhopeatäplä.

P1410254

P1410585

Sokerina pohjalla – haapaperhonen. Nuuksiossa erään hevostilan lähellä olen nähnyt sen muutaman kerran, mutta se ei ole ollut oikein kuvaushalukas. Nytkin perhonen oli aika epäluuloinen ja lensi kauemmaksi huomatessaan kuvausyritykseni, häviten sitten kokonaan. Palasin paikalle myöhemmin tarkoituksenani kokeilla villasukkatemppua, jos perhonen olisi näkyvissä. Olin nimittäin sudenkorentoretkellä lettorantaisen lammen rannalla, jalassa kumisaappaat ja niiden pehmusteena villasukat. Ei ilmeisestikään ole kaupunkilegendaa, että haapaperhonen pitää hikisistä sukista. Jos sellaiset levittää tielle, saattaa päästä kuvaamaan sitä läheltäkin (katso tarkemmin tästä). Perhosta ei kuitenkaan näkynyt enää iltapäivällä, joten jäi testaamatta.

Samassa paikassa näin sen viime vuonnakin, joten sitkeä päivystäminen saattaisi tuoda paremman lopputuloksen (kiinnostuneille tiedoksi, että paikka löytyy Hatikasta).

P1410588

2 kommenttia leave one →
 1. 30.06.2013 11.51

  Saattaa olla, että viimesyksyn säillä olisi vaikutusta perhosten määrään, vähän niitä näkee ja nekin yleensä metsän suojissa. Menevätkö kovaa hellettä pakoon? Sellaisia normikesäpäiviähän ei oikein ole ollut joko on pilvistä tai hurja helle..
  haapaperhonen tosiaan on paikkauskollinen, kyllä sen sieltä löytää missä on nähnyt ja hikinen kuvaaja hikisine sukkineen houkuttaa, samoin kostea hiekka tai maa ylipäätään.
  Komean kuvan sait kuitenkin jo nyt.

 2. Sakari permalink*
  30.06.2013 20.23

  Haapaperhonen on todella kuvattu kostealla hiekalla. Sain muutaman kuvan, mutta olisin halunnut päästä vähän lähemmäksi ja saada siipien alapuolet sopivaan valoon. Ruokahalu kasvaa syödessä… 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: