Skip to content

Viikon sudenkorento 29: elokorento

19.07.2014

P1060328

P1060546

Elokorento (Sympetrum flaveolum) kuuluu syyskorentojen sukuun (Sympetrum). Se on helppo tunnistaa siivissä olevien laajojen keltaisten/oranssien täplien perusteella, jollaisia ei ole millään muulla lajilla. Tänä vuonna syyskorennot ovat myöhässä. Edellisiltä vuosilta minulla on kuva elokorennoista jo heinäkuun alkupuolelta, mutta tänä vuonna näin ensimmäiset vasta tällä viikolla (yllä olevat kaksi kuvaa ovat tämänvuotisia, alemmat kuvat aikaisemmilta vuosilta).

elokorento

Vasta kuoriutunut eli teneraali naaras. Keltaiset läiskät ovat vielä heikot, siipitäplät eivät ole vielä saaneet lopullista väriään.

elokorento

Elokorento voi olla hyvin punainen, mutta pelkästään sillä perusteella ei voi päätellä, että kyseessä olisi punasyyskorento.

elokorento

elokorento

Ruskea naaras.

Yleisimmät syyskorennot ovat elokorento, tummasyyskorento, verikorento ja punasyyskorento. Niiden lisäksi Ahvenanmaalla ja Hangon seudulla voi tavata harvinaisen lännensyyskorennon. Syyskorentoja ei voi tunnistaa värin perusteella, sillä jokainen niistä voi olla keltainen, punainen tai ruskea. Tässä yksinkertainen tunnistuskaava. Tunnistus etenee järjestyksessä niin, että jos kohdan yksi tunnusmerkit eivät sovi, mennään kohtaan kaksi ja niin edelleen.

1) pieni ja ruumiin sivuilla voimakkaat tummat kuviot. Vanha yksilö lähes musta. Naaraalla keskiruumiin päällä tumma kolmio. -> tummasyyskorento. Jos toisenlainen, siirry kohtaan 2).

2) Siivissä laajat kullankeltaiset/oranssit läiskät -> elokorento. Jos toisenlainen, siirry kohtaan 3).

3) Raajat ovat mustat (tyvessä voi olla muutakin väriä, mutta raajat eivät ole koskaan raidalliset). Siipien tyvissä pieni keltainen alue, muuten siivet ovat kirkkaat.  -> verikorento. Jos toisenlainen, siirry kohtaan 4).

4) punasyyskorento. Ahvenanmaalla ja Hangon seudulla tunnusmerkit sopivat myös lännensyyskorentoon.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: