Skip to content

Salaattia luonnosta

16.05.2015

WP_20150512_002

Kun vuosia sitten aloin tarkkailla Helsingin luontoa, minua hämmästytti eräs kasvi. Sitä näytti kasvavan joka paikassa, joten se oli hyvin yleinen, mutta en löytänyt sitä kasvikirjoista. Myöhemmin paljastui, että se on litulaukka.

Litulaukka on Helsingin keskustassa ja esimerkki Ruoholahden-Lapinlahden alueella hyvin yleinen. Hyvin se rehottaa tänäkin vuonna. Sen huomioarvoa lisää kasvin aikaisuus, sillä jo tällä hetkellä varret ovat pitkät ja ensimmäiset kasvit ovat jo aloittaneet kukintansa.

Helsingin Sanomissa oli muutama päivä sitten juttua luonnonkasvien syömisestä. Yksi syötävä kasvi on juuri litulaukka. Sitä on syöty tuhansia vuosia, todennäköisesti sen aikaisuuden vuoksi. Talven jälkeen ruoka on ollut vähissä ja ihmiset kärsivät puutostaudeista, joten kaikki aikaiset kasvit ovat tulleet tarpeeseen. Toisaalta eräät tutkijat väittävät, että litulaukan ravintoarvo on vähäinen. Heidän mielestään sitä onkin käytetty mausteena. Maustekäyttö tarkoittanee kuitenkin kasvien siemeniä, jotka jauhettiin ja sekoitettiin liha- ja kalaruokiin.

Linkkejä:

Luonto on nyt täynnä ravitsevaa ruokaa

Arkeologit selvittivät maailman vanhimman mausteen

Eurooppalaiset esi-isämme maustoivat ruokaansa yrteillä jo 6000 vuotta sitten

Litulaukka-tomaattisalaatti

 P1140010

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: