Skip to content

Kriittinen hetki sudenkorennon elämässä

03.06.2015

P1140877

Viime sunnuntaina sain todistaa yhtä sudenkorennon elämän kriittisintä hetkeä, kun seurasin liitokorentojen kuoriutumista Viikissä. Liitokorento on vaikea kuvattava, koska aikuiset yksilöt eivät juuri laskeudu maahan kuvaajan ulottuville.  Nämä ovatkin minulle ensimmäiset kuvat liitokorennosta.

Lautapato näytti olevan niiden suosikkipaikka. Osa nousi lautaseinälle kuoriutumaan, osa sen juuressa kasvaviin heiniin.

P1140933

Kun korento on valmis kuoriutumaan, toukkanahka repeää ja korento työntää itsensä ulos. Aluksi se työntyy ulos pää alaspäin ja näyttää siltä, että se voisi pudota millä hetkellä tahansa. Viime hetkellä se kuitenkin kääntyy ja tarttuu raajoillaan kuoriutumisalustaansa.

P1140941

Sen jälkeen toukka pumppaa ruumiiseensa ja siipiinsä ilmaa. Tässä siivet ovat vielä supussa, mutta pian ne oikenevat. Muutaman tunnin päästä on enää vaikea käsittää, miten toukka on mahtunut toukkanahkaan.

P1140971

Siipien kuivatus vie aikansa. Jos sää on huono, kuoriutuminen voi epäonnistua. Näillä korennoilla oli onnea, sillä sää oli aurinkoinen eikä kovin tuulinen.

P1140992

Heinänkorrella kuoriutunut liitokorentokoiras on avannut siipensä. Aikuisen värit eivät ole vielä täysin kehittyneet, mutta tästä on jo helppo tunnistaa liitokorento. Muutaman sekunnin kuluttua tämän kuvan ottamisen jälkeen se nousi ilmaan ja hävisi näkyvistä.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: