Skip to content

Sudenkorennon suuri seikkailu

10.06.2015

P1150208

Viime lauantaina pääsin todistamaan hienoa näytelmää luonnossa. Korennon toukka oli kiipeämässä ruohonvarsia pitkin etsien kuoriutumispaikkaa. Ruohikossa ei ollut tukevia varsia, joten tämä toukka kiipesi kahta heinänvartta pitkin. Erikoinen valinta, mutta korret osoittautuivat riittävän tukeviksi, joten korento päätti jäädä paikoilleen ja aloittaa kuoriutumisen. Yläkuvassa toukka juuri ennen kuoriutumisen alkamista.

P1150217

Toukkanahka on revennyt, kuoriutuvan korennon silmät ja niska ovat tulleet esille.

P1150227

Seuraavana on akrobaattitemppu. Toukka työntää itsensä ulos toukkanahasta. Lopussa nahan sisällä ei ole enää kuin korennon takaruumiin viimeiset jaokkeet. Tähän mennessä aikaa on kulunut noin 20 minuuttia.

P1150247

Nyt kuoriutuminen pysähtyi hetkeksi. Korennon pitäisi heilauttaa itsensä ylöspäin ja tarttua raajoillaan kuoriutumispaikasta. Ilmeisesti toukka odotti raajojen kovettumista, jotta niillä saisi tukevan otteen.

P1150275

Käännös onnistui. Hyvältä näyttää. Nyt korento alkaa pumppaamaan ilmaa ruumiiseensa ja siipiinsä.

Luulin, että suuri sudenkorentoseikkailuni päättyisi tähän. Olen kuvannut tätä useamman kerran, joten tiesin, että menisi vielä tunti, ehkä useampikin, ennen kuin korento olisi valmis lähtemään lentoon.

Olin tähän asti pitänyt tätä kuoriutujaa tavallisena ruskohukankorentona, joita rannat ovat juuri nyt täynnä. Kotimatkalla tarkastelin kuvia hieman tarkemmin. Yhtäkkiä syntyi epäilys, että tämä ei olekaan ruskohukankorento, vaan eräs huomattavasti harvinaisempi laji.

Palasin kuoriutumispaikalle. Tällä välin sää oli muuttunut. Aamupäivä oli aurinkoinen, korennon kannalta mitä suotuisin kuoriutumissää. Nyt taivas peittyi pilviin ja pian alkoi sataa.

P1150356

Korento kyyhötti edelleen paikoillaan. Takaruumis ja siivet olivat venyneet ja korento oli saanut hieman väriä, mutta kuoriutuminen oli vielä pahasti kesken.

Sää oli muuttunut epäsuotuisaksi. Viereisissä mesiangervoissa kyyhötti juuri kuoriutuneita ruskohukankorentoja. Sananmukaisesti ne kyyhöttivät. Korennot käyvät aurinkovoimalla ja nyt oli liian kylmää, jotta ne pääsisivät lentoon.

Miten sitten pärjäisi ruohikossa kuoriutuva naapuri, jonka kuoriutuminen on vielä kesken?

Rantakasvillisuudesta löytyi lisää kuoriutuvia korentoja. Aivan lähekkäin oli kuoriutumassa kolme samannäköistä korentoa. Kyllä kannatti tulla takaisin. Minulla oli jo vahva epäilys, että ne eivät olisi mitä tahansa korentoja, vaan harvinaisia liitokorentoja. Ne eivät kuoriutumisen jälkeen juuri laskeudu matalalle, joten niiden kuvaaminen on haasteellista.

P1150521

Sadetta kesti pari tuntia. Välillä se taukosi, mutta alkoi uudelleen. Samalla ilma viileni, myös minua alkoi palella.

Viiden jälkeen sade lakkasi. Aurinko ei tullut esiin, mutta paistoi kuitenkin pilven läpi sen verran, että ilma lämpeni hieman. Kuoriutuvat korennot aistivat sen välittömästi. Ensimmäinen korento avasi siipensä, hetken päästä toinenkin.

Ei mennyt kuin muutama minuutti, kun ensimmäinen korento alkoi värisyttää siipiään. Se oli merkki, että pian se lähtisi lentoon. Sitten se nousi ilmaan ja nousi määrätietoisiin vedoin kohti puiden latvustoa. Myös toinen korennoista värisytti siipiään ja nousi lentoon häviten samalla tavalla kuin ensimmäinen.

P1150527

Ensimmäinen korento juuri ennen lentoonlähtöään. Pieni epätarkkuus siivissä johtuu siitä, että korento värisyttää niitä.

Mainokset
3 kommenttia leave one →
  1. 10.06.2015 10.04

    Huikea näytelmä ja huippukuvat. Hienoa, että selvisivät lentoon, tuo sade oli varmaan melkoinen koettelemus.

  2. 10.06.2015 19.00

    Mahtava kuvasarja! Kannatti olla sitkeä ja kuvata näytelmä loppuun. Onnea!

  3. 20.06.2015 23.13

    Vau! Olen nähnyt tuon ”kuivatteluvaiheen” tai siipien väristelyn, mutta en koskaan koko tapahtumaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: