Skip to content

Ruskie neitsyt, violetti neitsyt

27.06.2015

P1160388

Hoikkatytönkorento on nyt ajankohtainen. Karjalaisen kirjan mukaan niitä esiintyy kesäkuun alusta alkaen, mutta kylmä alkukesä on myöhästyttänyt niiden ilmestymistä. Vasta viime päivinä on niitä näkynyt enemmän.

Hoikkatytönkorennon naarailla on erilaisia värimuotoja. Yllä on rufescens-muoto (keskiruumis on lohenpunainen, 8. jaoke sininen). Asiantuntijoiden mukaan väritys on korennon iästä riippuva. Rufescens on nuoren korennon väri. Myöhemmin se muuttuu rufescens obsoleta-värimuodoksi (kuva alla).

P1160315

P1160232

Yleisin värimuoto Lapinlahdessa näyttää kuitenkin olevan violacea. Sekin on nuoren korennon väritys, joka haalistuu aikaa myöten. Tällöin korento muuttuu oliivinvihreäksi (infuscans-muoto, alla olevan kuvan naaras).

P1150902A

Violacea-naaras voi muuttua myös samanväriseksi koiraan kanssa (typica-muoto). Tästä ei ole erillistä kuvaa, mutta koiraan värit näkyvät yllä olevasta parittelukuvasta, samoin alla olevassa kuvassa on koiras. Nuoret koiraat ovat vihertäviä, mutta muuttuvat vähitellen sinisemmiksi.

P1160190

Mainokset
2 kommenttia leave one →
 1. 27.06.2015 8.45

  Ettei vaan tulisi helpommaksi tunnistaminen. 🙂 Nuo pienet ”neitsyet” kun ovat ylipäätään ja lähes poikkeuksetta hankalia tunnistaa, varsinkin ilman kuvia. Kiitos infosta helpottanee jatkossa näiden hoikkisten tunnistamista. 🙂

 2. Sakari permalink*
  27.06.2015 17.01

  Hei Tiitsa,

  Nämä eivät onneksi ole vaikeita tunnistaa, koska tällaisia värimuotoja on vain hoikkatytönkorennolla. Kaikilla on lisäksi hyvänä tunnusmerkkinä ”perävalo”, vaikka se ei aina olekaan sininen.

  On totta, että naarat ovat vaikeita tunnistettavaksi. Aivan nuoria en edes yritä tunnistaa lajilleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: