Siirry sisältöön

Vallisaari – uusi retkeilykohde Helsingissä

05.07.2015

P1160736

Helsingin edustalle on syntymässä uusi upea retkeilykohde, kun Vallisaari ja Kuninkaansaari vähitellen avataan virkistys- ja ulkoilukäyttöön. Vielä nyt saarille pääsee vain järjestelyillä retkillä ja erityisluvalla, mutta suunnitelmissa on, että osa saarista avataan laajemmalle yleisölle toukokuussa 2016.

Osallistuin kesäkuun lopussa Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen järjestämälle retkelle. Neljän tunnin aikana pääsimme kiertämään Vallisaarta ja tutustumaan sen monipuoliseen luontoon.

Ylimmässä kuvassa vanha tulenjohtoasema Kustaanmiekansalmen rannalla. Alla näkymä uudelle piknik-paikalle tulenjohtoaseman huipulta kuvattuna. Viime vuonna saarella käyneet kertovat, että vuosi sitten tästä ei ollut näköyhteyttä merelle. Nyt piknik-paikalta näkyy sekä meri että Kustaanmiekka. Eväitä voi mennä syömään myös rantakalliolle.

P1160737

P1160741

Linnoitusrakenteista liukenee kalkkia maaperän, jonka vuoksi saarella voi tavata kalkinsuosijakasveja, kuten valkolehdokin.

P1160747

Saaren länsireunalta on hienot näkymät Suomenlinnan eteläisimpään osaan eli Kustaanmiekkaan. Taustalla näkyy myös Helsingin keskusta. Kaikki blogini kuvat ovat klikattavissa suurempaan kokoon.

P1160751

P1160768

Venäjän vallan aikana Suomenlinnan tärkeimmät puolustusrakennelmat olivat itse asiassa Vallisaaren puolella. Aleksanterin patteri rakennettiin 1800-luvun puolivälissä.

P1160777

Aleksanterinpatterin valli on varmasti yksi Vallisaaren hienoimpia näköalapaikkoja. Pohjoisessa näkyy Suomenlinna ja Helsingin keskusta, johon on matkaa vain noin kolme kilometriä. Eteläpuolella on näkymä Harmajan majakalle ja Suomenlahdelle.

P1160791

Alkukesästä idänukonpalko muuttaa maiseman keltaiseksi.

P1160845

Pohjolan Suuren Kasvion mukaan ketonoidanlukko on melko yleinen, mutta harva on kuitenkaan nähnyt sitä. Se on oikullinen ja hankalasti löydettävä kasvi. Helsingissä sen kasvupaikat keskittyvät vanhoille linnoitusalueille.

P1160852

Isotalvikki on vaativa lehtokasvi. Yksi sen esiintymä Vallisaaressa on keskellä ulkoilureittiä.

Lisätietoja Vallisaaresta mm. tästä linkistä:

Retkipaikka – Vallisaari

Useampi eri organisaatio järjestää retkiä Vallisaareen. Lisätietoja niistä löytää mm. googlettamalla hakusanoilla ”retki Vallisaareen”.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: