Siirry sisältöön

Kärsimättömän bataatin tarina jatkuu, osa 6

16.05.2016
tags:

P1240524

Parin viime viikon aikana bataattini on kasvanut pituutta. Tänään se saavutti metrin korkeuden, joten on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Bataatin kasvatus sai vähän aikaa sitten uusia piirteitä, kun havaitsin sen lehdissä valkoisia täpliä. Epäilin, että joku tuholainen oli tarttunut kasviini. Mitään eloa täplissä ei kuitenkaan näkynyt, joten asiaa piti tutkia tarkemmin. Suomenkielisestä netistä ei ollut apua, mutta englanninkielisiltä sivuilta ymmärsin, että bataatissani ei ole tuholaisia, vaan sillä on aineenvaihduntaongelma (tarkemmin esim. täältä). Liika vesi ja huono ilmanvaihto aiheuttavat kasville turvotusta, joka ilmenee pieninä valkoisina täplinä lehtien pinnalla. Onneksi ne eivät muuten ole haittanneet kasvua.

P1240628

Tänään tuli siis aika siirtyä bataatin kasvatuksessa seuraavaan vaiheeseen. Toisin kuin perunat, bataattia ei laiteta sellaisenaan maahan, vaan idut (versot) leikellään ja laitetaan veteen juurtumaan. Näin kerrotaan kurulaisen Antti Laakson kirjassa, samoin esimerkiksi venäläisillä nettisivuilla. Leikkomalla versot yhdestä bataatista saa monta alkua, jopa 20-30. Minä laitoin veteen 12, mutta mukulaankin jäi vielä pitkiä ituja.

Hauska seurata netissä, että en ole ainoa bataatin kasvattaja. Esimerkiksi Saaristopuutarhan ja Rakkautta ja maan antimia -blogien pitäjillä on samanlaisia kokemuksia ja hyviä kuvia.

Taimia ei pitäisi pitää vedessä liian kauan, joten nämä on hyvä saada maahan varmaan jo toukokuun puolella. Muut bataatin kasvattajat kertokaa, miten teillä on onnistunut ja milloin aiotte laittaa bataattinne maahan.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: