Skip to content

Komeat palot

15.08.2016
tags:

P1280029

Ruusupavulla on komeat palot. Nettiohjeiden mukaan ne ovat syötäviä. Ainakin englantilaiset kasvattavat ruusupapua herkullisena vihanneksena. Palot syödään kokonaisina, mutta silloin ne tulee kerätä keskenkasvuisina. Jos ne pääsevät liian suuriksi, palkoon tulee sitkeä kuori ja tällöin ainoastaan siemenet ovat syötäviä.

Tuon verran tiesin, mutta milloin palot ovat liian suuria syötäviksi? Se selviäisi vain kokeilemalla. Korjasin nämä ja keitin ne. Siemenet olivat vielä pieniä, mutta noissa suurimmissa oli jo kova kalvo, joka ei pehmennyt keitettäessä. Sen sijaan vähän pienempi, noin 15 cm mittainen, oli herkullinen.

Tarkempia ohjeita löytyy esim. täältä. Kerättävän palon kokoa ei siellä ole määritelty tarkemmin, ohje vain neuvoo keräämään ne hyvin nuorina: ”Korjaa keskenkasvuisia palkoja säännöllisesti ja usein, viimeistään ennen siementen kasvamista. Näin kukinta ei tyrehdy ja saat jatkuvasti satoa.”

Löysin englantilaisen ohjeen, jossa palot neuvotaan korjaamaan 15-20 senttisinä. Lisäksi sielläkin korostettiin, että jos haluaa jatkuvaa kukintaa, palot tulee kerätä pieninä. Näin satoa saa jopa kahdeksan viikon ajan. Jos sen sijaan antaa palkojen kasvaa, kukinta lakkaa ja kasvi keskittyy siementen kypsyttämiseen.

 

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: