Siirry sisältöön

Bataatin tarinan loppuhuipennus

27.09.2016
tags:

p1310272

Bataatin viljelyni alkoi jo aikaisin keväällä, kun ostin kaupasta yhden mukulan, jossa oli pienenpieni kasvupiste. Siitä se alkoi itää. En halunnut, että se kasvaisi liian ikaisin, joten pidin sitä aluksi kuivassa. Siitä huolimatta itu alkoi venyä.

Laitoin bataatin multaan vasta huhtikuun puolivälissä, kun tulin matkoilta. Itu oli silloin jo aika pitkä. Aluksi ei näyttänyt tapahtuvan mitään, mutta bataatti tekikin ensin juuria mullan alla. Sitten idut lähtivät kunnolla kasvuun.

Toukokuun puolivälissä idut olivat kasvaneet niin suuriksi, että ne piti leikkoa ja laittaa vesilasiin juurtumaan. Juuret kasvoivat hetkessä, joten toukokuun viimeisellä viikolla oli jo kiire saada taimet maahan. Aluksi kehitys oli hidasta, ehkä maa oli bataatin mielestä hieman liian kylmää.  Kaikki taimet selvisivät kuitenkin hengissä.

Kesäkuun puolivälissä lehtiä alkoi ilmestyä enemmän ja pian taimet olivat kasvaneet kiinni toisiinsa. Heinäkuun puolivälin en ole ottanut uusia kuvia, koska bataatit ovat ainoastaan kasvattaneet lisää lehtiä.

p1310273

Nyt syyskuun lopulla ilma alkaa  viilentyä, joten tänään oli hyvä aika aika katsoa, onko bataatteihin tullut mitään. Sato oli suurempi kuin uskalsin odottaa. Jokaisessa taimessa oli mukuloita noin kilon verran. Suurimmat yksittäiset painoivat puoli kiloa.

Antti Laakson kirjan ohjeiden mukaisesti bataatit ovat nyt saunanlauteilla. Säilyäkseen ne nimittäin vaativat noin viikon lämpökäsittelyn. Lämpimissä maissa ne saavat sen suoraan maassa, mutta meillä maa on syksyllä liian viileää, jotta bataatit tuleentuisivat säilytyskuntoisiksi. Lämpökäsittelyn jälkeen ne säilyvät huoneenlämmössä, mutta kehittyvät edelleen. Kanadalaisen Ken Allanin mukaan ne ovat parhaimmillaan vasta vuodenvaihteen tienoilla.

p1310289

Bataattisatoa puntarissa. Kaikki ei mahtunut tähän eikä keittovaaka olisi edes näyttänyt yli viiden kilon painoja.

2 kommenttia leave one →
  1. Antti Laakso permalink
    29.09.2016 18.24

    Hieno kuva bataateista. Erinomainen sato, kun olet noin kilon tainta kohden saanut.

Trackbacks

  1. Kukkiva Madeira 3 | Sakarin matkat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: