Skip to content

Uusia oppeja puutarhaan

18.01.2017

p1000312Ostin alennusmyynnistä Teija Tuiskun ja Heidi Haapalahden kirjan Makutarhuri. Kirjan tekijöillä on ollut mielenkiintoinen lähtökohta: miten kasvattaa mahdollisimman maukkaita vihanneksia ja juureksia kotikäyttöön. He toteavat, että monet nykyisistä viljelykasveista on jalostettu massatuotantoon, jolloin tavoitteena on ensisijaisesti suuri ja tasalaatuinen sato. Tämä on tapahtunut maun kustannuksella. Kotipuutarhuri voi sen sijaan valita maukkaimmat lajikkeet. Usein ne ovat jo yli sata vuotta sitten jalostettuja perinnelajikkeita. Kirjasta löytyy runsaasti esimerkkejä näistä.

Yllättävää on, kuinka nopeasti kirjat joutuvat nykyään alennusmyyntiin. Makutarhuri ilmestyi nimittäin vuonna 2016, nyt sen voi parhaimmillaan saada alle kympillä. Pian sitä tuskin löytyy enää kirjakaupoista.

p1000313On helppo huomata, että Makutarhuri on tehty samalla tyylillä kuin toissavuonna ilmestynyt Lavatarhuri – kasvata satoa viljelylaatikossa. Tämä ei olekaan ihme, sillä tekijät ovat pääasiassa samat. Lavatarhuri on mielestäni yksi parhaita puutarhakirjoja. Eikä välttämättä tarvitse rakentaa tai ostaa viljelaatikoita, kirjan opeista on runsaasti hyötyä myös perinteisellä tavalla tehdyllä kasvimaalla. Minulta viljelylaatikot jäivät ostamatta, mutta muotoilen kuitenkin maasta kohopenkkejä. Ainakin viime kesänä tämä tapa toimi hyvin.

Tämä kirja ei ole vielä tullut alennusmyyntiin, mutta ei sekään maksa paria kymppiä enempää. Nyt on hyvä aika ammentaa kirjojen oppeja ja aloittaa uuden viljelykauden suunnittelu.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: