Skip to content

Kasvun ihme

21.04.2017

20170421_160835A

Monien mielestä alkukevät on parasta aikaa, kun saa suunnitella kesän toimia ja laittaa kasveja esikasvatukseen. Vanhojen kokemusten perusteella ajattelin hieman rajoittaa tätä intoa, koska tila sisällä on rajallinen ja esikasvatetut taimet eivät aina sopeudu kovin hyvin lopullisiin kasvuoloihinsa. Sitten luin parista blogista, kuinka kirjoittajilla on jo vaikka mitä kasvamassa ja tuli pelko, olenkohan jo peräti myöhässä.

Onneksi näin ei ole. Tämän vuoden viljelysuunnitelmani perustuu siihen, että laitan esikasvatuspaikan kasvimaalle. Käytän siihen kasvutunnelia. Helpoiten sen saa hankkimalla valmiin (esim. Lidl myi keväällä niitä), mutta yhtä helppo on rakentaa oma tunneli sähköputkista ja kasvuharsosta. Tavoitteena on saada tunneli pystyyn toukokuun alkupuolella, jolloin hallanarkojen siementen kylvämistä voisi aikaistaa usealla viikolla.

Jotain on kuitenkin ihan pakko laittaa myös sisälle. Ensimmäisenä kylvin köynnöskrassia. Joskus se ei ole itänyt lainkaan. Minulta löytyi pussillinen ylivuotisia siemeniä, joten epäilin, mahtaako niistä tulla mitään. Niiden itäminen on usein epätasaista ja voi kestää aika kauan. Kun vajaassa viikossa ei ollut tapahtunut mitään, vein kylvöastian saunan lauteille. Saunassa on pysyvästi lähes 30 asteen lämpötila. Kas kummaa, parissa päivässä jokaiseen ruukkuun nousi 1-2 tainta.

Kylvin myös vesimelonit maanantaina. Myös ne pääsivät saunan lauteille. Kokeilin kasvattaa vesimeloneja ensimmäisen kerran viime vuonna. Ne kasvoivat hyvin, mutta sato kypsyi vastaa syyskuussa eivätkä kaikki ehtineet kasvaa täyteen kokoon. Asiaa tutkiessani selvisi kaksi seikkaa, jolla niiden kasvamista voi aikaistaa: kylvämällä siemenet aikaisemmin ja latvomalla taimet ennen kukinnan alkamista. Viime kesänä en latvonut, minkä vuoksi kukinta alkoi vasta heinäkuun lopulla.

20170421_161125

Tätä kirjoittaessani kävin tarkistamassa tilanteen. Ensimmäinen vesimeloni on juuri nousemassa.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: