Siirry sisältöön

Uusvanha suosikkivihannes viihtyy palstallani

01.07.2017

P1040181

Radiossa kerrottiin äskettäin, että härkäpapua viljellään Suomessa jo enemmän kuin perunaa, sillä sen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosien aikana. Luonnonvarakeskus kertoo, että härkäpapua viljellään tänä vuonna jo 23 000 hehtaarilla, kun perunalla ala on 22 000 hehtaaria. Toki suurin osa sadosta syötetään tuotantoeläimille, mutta härkäpapu maistuu myös ihmisille.

Härkäpapu suositellaan kylvämään aikaisin, sillä toisin kuin muut pavut, se kestää myös kylmää. Ehdin kuitenkin jo huolestua, sillä aluksi näytti siltä, että toukokuun 7. päivä kylvämäni härkäpavut eivät itäisi lainkaan. Kylmä toukokuu viivästytti niidenkin itämistä. Lopulta ne itivät ja ovat nyt aloittaneet kukintansa.

Kylvin kahta eri lajiketta. Yläkuvassa on hangdown, jolla on hyvin erikoiset kukat. Luonnossa ei nimittäin juuri esiinny mustia kukkia. Musta väri ei houkuttele pölyttäjiä, mutta ehkä tummilla alueilla on jokin ihmissilmälle näkymätön, mutta hyönteisiä kiehtova väri. Toinen kylvämäni lajike on purppuranpunainen crimson flowered (alakuva). Se on vanha ns. heritage-lajike.

P1040380

Yksi parhaista ohjeista tuoreiden ja miksei pakastettujenkin härkäpapujen nauttimiseksi löytyy olemme puutarhassa -blogista. Minulla on ollut härkäpapua kasvamassa vuosia, mutta usein ne ovat jääneet syömättä. Eivät jää enää, kun kokeilin tuoreita härkäpapuja ja valkosipulia. Kaikkia  reseptin raaka-aineita kasvaa omalla palstallani. Talvella tähän ruokaan voi käyttää kaupan pakastepapuja, mutta parhaita tässä ovat kyllä tuoreet härkäpavut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: