Skip to content

Tiiran kalastusreissu

28.05.2010

Uuvanan blogista löytyy hieno kuvasarja tiirojen tanssista. Lentävien lintujen kuvaaminen ei ole helppoa. Eräänä toukokuisena iltana katselin tiiran kalastusta Lapinlahdessa ja yritin saada siitä kuvia. Muutama onnistui kohtuullisesti, ne eivät ehkä ole teknisesti täydellisiä, mutta kyllä näistä mielestäni tunnelma välittyy.

Yksi kysymys jäi vielä epäselväksi: onko kuvissa kalatiira vai lapintiira? Sitä on vaikea sanoa pelkästään näitä kuvia katsomalla, mutta asiantuntijan mukaan näissä olisi lapintiira. Molempia lajeja tavataan Lapinlahdessa. 

Kalalokista sen sijaan on helppo saada hyviä lentokuvia. Kaikki edellä olevat kuvat ovat klikattavia.

Mainokset
5 kommenttia leave one →
 1. uuvana permalink
  29.05.2010 8.48

  Kiitos Sakari.
  Jos ja kun nämä ovat niitä Lapinlahden ”residenssitiiroja”, niin sitten ovat kalatiiroja.

  Lentokuvista on kyllä välillä vaikea erottaa kala- ja lapintiiraa. Istuvan linnunkaan kohdalla se ei aina ole ollenkaan helppoa ellei pääse katselemaan läheltä/käytä kaukoöutkea, vaikka periaatteessa tietää mitä eroja pitäisi katsoa. Pään muoto on lajeilla vähäsen erilainen, sen oppi kokemuksen kautta. Näistä lentokuvista tosin on kyllä vaikea nähdä sitä varmasti.
  Lintukirjoista usein löytyvä ”lapintiiralla valkoisen posken rajat ovat selkeämmät” ohje on maastossa käytännössä monesti ihan mahdoton. Kalatiiralla voi näyttää olevan aivan sama poskikuvio. Samoin ohje siitä onko okka verenpunainen (lapitiira) vai oranssinpunainen (kalatiira). Valosta riippuen lapintiirankin nokka voi näyttää kalatiiramaiselta ja päinvastoin.
  Pyrstön/siipien pituus on helpompi ero, mutta linnun täytyy silloin istua ja se täytyy mielellään nähdä suoraan sivulta.

 2. 29.05.2010 19.45

  Hieno kuvasarja tiirasta. En oaa sanoa varmuudella kumpi tiira on kyseessä. Lintuoppaan mukaan kalatiiran (vanha lintu kesällä) nokan kärki olisi musta. Tällä ei näyttäisi olevan, mutta ei tiedä onko kyseessä vanha lintu ja onko vielä kesä 🙂

  Nokan väristä sanotaan, että kalatiiralla se olisi oranssinpunainen ja lapintiiralla verenpunainen.

  Veikkaan, että tämä oliis kalatiira. Tiiran tunnistus on aika hankalaa, varsinkin lennosta. Pään ja kaulan pituudesta voisi myös päätellä jotain, mutta tämä edellyttäisi, että tiira olisi paikoillaan…

 3. 30.05.2010 18.42

  Tiira kuin tiira, hienosti lentää. Tunnelma on tärkeämpi kuin tekniikka, vaikkei siinäkään mielestäni mitään vikaa ole.

 4. 30.05.2010 19.40

  Näemmä meikäläisen kommentti edelleen tarkistettavana. En tiedä mitä tarkistettavaa siinä on…

  • Sakari permalink*
   31.05.2010 19.50

   Jape, uuden kirjoittajan kommentti menee tarkistukseen. Olen ollut viikonlopun matkoilla, joten blogi on ollut muutaman päivän lukemattomana. Kyselin tätä yhdeltä ornitologilta eikä hänkään osannut sanoa mitään varmaa näiden kuvien perusteella. Ruoholahdessa ja Lapinlahdella kyllä näkyy molempia tiiroja. Poistan kuitenkin tunnistuksen ja merkkaan tämän pelkästään tiiraksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: