Siirry sisältöön

Viikon 21 kasvi: metsäorvokki ja aho-orvokki

22.05.2010

Orvokkeja on useita eri lajeja. Meilläkin kasvaa toistakymmentä eri lajia. Lisäksi orvokit risteytyvät helposti keskenään. 

Eteläisessä Suomessa ehkäpä näyttävin on pitkään kukkiva keto-orvokki, jonka esittelen viikon kasvina myöhemmin. Tälle viikolle olen valinnut kaksi aikaisin kukkivaa orvokkilajia: metsäorvokki (Viola riviniana) ja aho-orvokki (Viola canina). Ne ovat niin samankaltaisia, että erottaminen onnistuu vasta kun vertailee kasvien yksityiskohtia. Yllä olevassa kuvassa metsäorvokki ja alla aho-orvokki.

Metsäorvokin lehdet muodostavat lehtiruusukkeen eli varren tyvessä pienellä alueella kasvaa ryhmä lehtiä. Aho-orvokin lehdet eivät muodosta ruusuketta. Lisäksi lehtien muoto on erilainen: metsäorvokilla munuaismaisia, aho-orvokilla kapeanpuikeita. Aina tunnistaminen ei ole ihan helppoa, sillä metsäorvokki ja aho-orvokki voivat risteytyä keskenään ja myös muiden orvokkilajien kanssa.

6 kommenttia leave one →
 1. 22.05.2010 17.24

  Kukan perusteella noita onkin vaikea erottaa toisistaan. Viime kesänä näin Lapissa korpiorvokin, joka taas muistuttaa suo-orvokkia (joka on aloittanut nyt kukintasa täällä). Ja pelto-orvokkihan kukkii aina – ainakin kasvimaalla.

 2. 22.05.2010 17.57

  Enpä ole älynnyt tarkemmin katsellakkaan eroavaisuuksia. Nyt pitää muistaa tarkistaa kumpaa kasvaa tuossa lähellä. Veikkaisin että se on aho-orvokkia. Hmmmmm

 3. 22.05.2010 20.06

  Vielä on yksi helposti samanmoiselta näyttävä, hietaorvokki. Se on tosin näitä kahta paljon harvinaisempi, mutta joskus olen sen löytänyt.

  Nyt alkukesä on hyvää orvokkiaikaa. Muun muuassa keto-orvokit ovat kallioilla juuri ihanimmillaan, juuri minäkin laitoin niistä orvokkipostauksen.

  • Sakari permalink*
   24.05.2010 14.15

   Niinpä, mutta niin tarkkaan en ole etsinyt, joten en ole sitä löytänyt.

 4. Sakari permalink*
  22.05.2010 20.16

  Mielestäni keto-orvokkeja on aika vähän tänä keväänä, jonkin verran Lapinlahden kallioilla mutta joskus on ollut enemmänkin.

 5. Ingrid Viertola permalink
  29.05.2013 15.26

  Espoon Laurinlahdessakin keto-orvokkia on sen tavallisilla kasvupaikoilla tänä vuonna vähemmän kuin edellisinä keväinä. Sen sijaan metsäorvokki ja aho-orvokki kukkivat todella upeasti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: