Siirry sisältöön

Pihlajasaaren mereiset kasvit

07.07.2011

ruohokanukka

Jonkin aikaa sitten kuvailin merenrantakasveja Lapinlahdessa. Juttu ilmestyi 24.6. Tässä on lisää Helsingin rannikolle ja saaristolle tyypillisiä kasveja. Kuvasin ne viime viikolla Pihlajasaaressa. Ensimmäisenä on ruohokanukka. Se on monessa suhteessa erikoinen kasvi. Suurimmassa osassa Suomea se on hyvin harvinainen, mutta yleistyy Pohjois-Suomeen mentäessä. Yleisin se on Kilpisjärven seudulla, mutta sen voi tavata myös mereisissä paikoissa saarilla ja rannikolla.

ruohokanukka

Ruohokanukan kukinta on pääosiltaan jo ohi. Kauniit punaiset marjat ovat jo alkaneet kehittyä.

rantatädyke

Rantatädyke on aloittamassa kukintaansa. Se on poikkeuksellisen näyttävä kasvi luonnonkasviksi ja tädykkeeksi. Sillä on melko samanlainen levinneisyys kuin ruohokanukallakin, helpoiten sen löytää Lapista ja etelässä saaristosta, Sisä-Suomessa se on harvinainen.

rantatädyke

meriputki

Myös tällä kasvilla on samanlainen levinneisyys. Se on Angelica archangelican eteläinen alalaji meriputki. Sitä ei näe muualla kuin etelä- ja lounaisrannikolla. Saman lajin toinen alalaji väinönputki kasvaa puolestaan yleisenä Lapissa. Kuvassa näkyy myös yksi saaristokallioiden tyypillisimmistä lajeista – keltamaksaruoho. Sisämaassa sitä tapaa lähinnä istutettuna, mutta merenranta-alueilla se kasvaa luonnonvaraisena.

keltamaksaruoho

virmajuuri

Viimeisenä tässä sarjassa lehtovirmajuuri, jonka mereinen alalaji on yleinen kaikilla Helsingin saarilla. Siinä on huumaava tuoksu, joka tiettävästi tehoaa erityisesti kissoihin.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: