Siirry sisältöön

Karstaohdake kukkii

02.08.2017

P1050399

Laidunkarstaohdakkeeni (Dipsacus fullonum) ovat venyneet reilusti yli kaksimetrisiksi. Versojen päähän kasvaa erikoinen munanmuotoinen mykerö, joka on täynnä nuppuja. Kukat eivät kuitenkaan avaudu yhdellä kertaa, vaan vähitellen. Ensin avautuvat kukat mykerön keskellä ja vähitellen kukinta leviää siitä alaspäin ja ylöspäin.

Nimensä mukaisesti karstaohdakkeita on käytetty villan karstaamiseen, sillä kukintojen piikit ovat hyvin jäykkiä. Nykyään niitä kasvatetaan lähinnä koristekasveiksi. Kuivuneet mykeröt ovat kauniita myös kukinnan jälkeen ja sopivat hyvin erilaisiin sidontatöihin.

P1050412

Tämän kasvin tarkasta lajista on erilaisia käsityksiä, sillä on olemassa myös viljelty muoto pikarikarstaohdake (Dipsacus sativus). Esimerkiksi Luontoportti väittää tätä muotoa siksi. Nämä kasvit vastaavat kuitenkin enemmän laidunkarstaohdakkeen kuvausta kirjassa Suuri Pohjolan kasvio. Tosin nämä ovat huomattavan korkeita verrattuina kuvauksen mukaisiin (80 – 140 cm). Saman huomion on kyllä tehnyt eräs toinenkin laidunkarstaohdakkeen kasvattaja omassa blogissaan. Suomalaisista siemenkaupoista löytyy siemeniä molemmilla nimillä.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: